No a co!

By | 18. 5. 2015

Koupil jsem si knížku Austina Kleona: Ukaž, co děláš. Je o tom, jak se v životě prosadit.

Austin žije v Texasu ve městě Austin. V roce 1990 jsem tam taky žil. Je tam horko, známá universita a populární Sixth Street plná pivních barů a country zpěváků v typických širokých stetsonech. Za městem na ranči tehdy žil slavný country zpěvák Willie Nelson. Silná místní církevní komunita neměla ráda ani Williho ani šestou ulici. Říkali, že jsou to samí kriminálníci.

Jezdil jsem na motorce, měl dlouhé vlasy, měl jsem rád Sixth Street a imponoval mi Willie Nelson. Lidi z církevní komunity mi půjčili nábytek do apartmentu a všemožně mi pomáhali. Byl jsem jim za to vděčný. Učil jsem jejich děti hrát na kytaru a po nocích jsem pracoval jako číšník na Sixth Street. Nevěděl jsem, kam patřím a kdo vlastně jsem. Jestli spořádaný učitel na církevní škole anebo drsňák na motorce.

Připomněl mi to Austin Kleon ve chvíli, kdy se věnuje hledání správné odpovědi na otázku: „A co že ty to děláš?“. Když jsi instalatér, lékař, nebo právník, odpověď je jednoduchá. My ostatní máme problém.

Tuhle jsem na workshopu, kde byli samí konzultanti, jim dal za úkol: „Představte se každý jednou větou tak, abychom si vás zapamatovali, abychom tomu porozuměli a abychom si řekli – to je fakt zajímavý člověk“. Konzultanti to nedali. Říkali, co všechno vystudovali, pro jakého klienta pracovali a jak dlouho se už poradenstvím zabývají. Byli to tzv. reference, které se dávají do životopisu. Málokdo má jasno v tom, kdo je. Měl bych to tedy sám umět. Tak jsem si to zkusil.

Pomáhám lidem v tom, aby mohli dělat to, co chtějí. To je asi blbost. Dělají to i beze mě. Možná, že bych mohl dodat, aby si věřili, že to dělat mají. To je asi lepší. Často mi ale lidí říkají, že nevědí, co chtějí. Takže, kdyby moje věta zněla: Pomáhám lidem najít způsob, jak se uživit tím, co dělají nejraději a nejlépe! To asi nejvíce odpovídá tomu, čemu se teď v kursech věnuji. Ale zní to dost pateticky.

No a co?

Austin Texas

Austin Texas jako Austin Kleon

The following two tabs change content below.
Původním povoláním jsem hudebník. Vystudoval jsem hru na klasickou kytaru na konzervatoři, absolvoval jsem dva roky na filosofické fakultě a bakaláře jsem dokončil na Universitě Jana Amose Komenského. Celý život pracuju v médiích, ve vzdělávání, v managementu a v oblasti bezpečnosti. Napsal jsme dvě knihy. Kromě působení ve veřejném životě jsem se v roce 2020 vrátil k muzice.