Jak se pozná dobrý konzultant

By | 24. 5. 2015

Uznávám, že když se sami nebo když vás někdo jiný označí za konzultanta není to nic moc. Každý si vzpomene na hloupé poradce z pohádek, sovětské poradce v padesátých letech a poradce, o kterých se tvrdí, že se vás nejdříve na všechno vyptají a pak vám to za drahé peníze prodají.

Kouč, lektor, mentor a trenér na tom zas tak špatně nejsou, asi proto, že se v pohádkách nevyskytují. Když to všechno zastřešíme povoláním učitel, moc si nepomůžeme. Představa učitele je, že hraje na housle a je chudý. Prostě devatenácté století. Přinejlepším připomíná „soušku“ z dob socialismu.

Kdybych sdílel tuto představu, asi bych se šel utopit. Já tu práci ale vnímám jinak.

Dobrý konzultant, mentor, kouč, tutor, učitel, a teď budu mluvit jen o vzdělávání dospělých, by měl:

  1. Nastudovat více teorie z oblastí, které přednáší, než ti, kteří se jimi prakticky zabývají. Měl by v dané oblasti sledovat trendy, vše co je nové, relevantní a měl by na to své studenty upozorňovat. Učitele chápu jako turistického průvodce, který provází po pamětihodnostech a maximálně poutavým způsobem (hry, interakce, projekty, diskuze) je dává do souvislostí a snaží se své studenty inspirovat a názorově posunout.
  2. Měl by mít praktické zkušenosti, jak tyto věci opravdu v praxi fungují, nebo nefungují
  3. Měl by usilovat o rozvoj kritického myšlení, úsudku a kreativity.

A ještě na závěr, v naší škole (Akademie žurnalistiky a nových médií) si vyučující praktici často stěžují, že jen pět procent studentů na to má.  A o to jde. Těch pět procent má smysl, jen na začátku procesu se těžko odhaduje, kdo do nich patří.

The following two tabs change content below.
Původním povoláním jsem hudebník. Vystudoval jsem hru na klasickou kytaru na konzervatoři, absolvoval jsem dva roky na filosofické fakultě a bakaláře jsem dokončil na Universitě Jana Amose Komenského. Celý život pracuju v médiích, ve vzdělávání, v managementu a v oblasti bezpečnosti. Napsal jsme dvě knihy. Kromě působení ve veřejném životě jsem se v roce 2020 vrátil k muzice.